
Vid årsskiftet den 1 januari 2025 trädde ny lagstiftning om tillståndsprövningar enligt miljöbalken i kraft. Nedan tas några av de förändringar som påverkar prövningarna upp.
– Ändringstillstånd blev huvudregel. Ett tillstånd ska begränsas till att enbart avse ändringen. Ett ändringstillstånd bör dock enligt förarbetena inte få meddelas om det är olämpligt att tillståndet begränsas till att enbart avse ändringen av verksamheten. Ett ändringstillstånd bör inte heller få meddelas om ansökan avser tillstånd för hela verksamheten. Tillståndsmyndigheten ska fortfarande ta ställning till om ansökan kan ligga till grund för prövning
– Tillsynsmyndigheten ska få förelägga en verksamhetsutövare att ansöka om tillstånd om verksamheten eller åtgärden kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Med betydande miljöpåverkan avses samma sak som i 6 kap. miljöbalken om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB).
– Liten miljökonsekvensbeskrivning har bytt namn till förenklat underlag för att tydliggöra att det handlar just om ett förenklat underlag. Problemet har varit/är att inte blivit så stor skillnad i omfattning mellan en MKB och en liten MKB.
– Tillståndsmyndigheten kan förlänga tiden för ett tillstånd i max 3 år om det behövs för att t.ex. hinna få ett nytt tillstånd på plats eller avveckla verksamheten.
– Avgränsningssamrådet ska ske i dialog med verksamhetsutövaren. Länsstyrelsen ska redovisa skriftligen sin bedömning av MKB:ns innehåll.
– Kammarkollegiet ska inte längre vara part i tillståndsprövningar för vattenverksamheter.
– Aktförvarare arkiveras slutligt.
– Mark- och miljödomstolarna (MMD) ska under förberedelsen se till att utredningen i målet får den inriktning och
omfattning som krävs med beaktande av verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning samt väsentliga miljöeffekter. MMD samt Miljöprövningsdelegationerna (MPD) ska driva förberedelsen med inriktning på ett effektivt avgörande av målet.
– En tidsplan för handläggningen ska tas fram, om det inte på grund av målets beskaffenhet eller av något annat särskilt skäl är obehövligt.
– Det ska bli lättare att avgöra ett mål i MMD utan huvudförhandling. Huvudförhandling ska
inte behöva hållas om det med hänsyn till utredningen är tillräckligt med skriftlig handläggning. Domstolen får avstå från huvudförhandling om det är uppenbart obehövligt trots att parterna begärt huvudförhandling.
Det är inga större förändringar i miljöbalken som trädde i kraft vid årsskiftet utan i många fall är det bara fråga om förtydliganden av tillämpningen av paragraferna där möjligheterna till en effektivare handläggning lyfts upp. En viss effektivisering av processerna sker genom att Kammarkollegiet inte längre är part i mål om i nya mål om vattenverksamheter. Själv har jag funderat på om någon nyttjat möjligheten att titta på akten hos aktförvararen i alla fall de senaste 15 åren då e-post blivit allt vanligare.
Anmälan av verksamheter och betydande miljöpåverkan
För dig som ska anmäla verksamheter eller ska påbörja en tillståndsprövning finns det även skäl att snegla lite extra på gränserna mellan anmälan och tillståndsplikt som numera kopplas till en betydande miljöpåverkan. Det är också färre verksamheter som numera medför automatiskt betydande miljöpåverkan så släng ett öga på paragrafen så att ni inte gör en onödigt stor MKB automatiskt.
Mer information om förändringarna hittar du i propositionen 2023/24:152 Steg på vägen mot en mer effektiv tillståndsprövningar här.
Vill du diskutera hur den nya lagstiftningen om tillståndsprövningar det påverkar din verksamhet eller kommande prövningar kontakta mig.